Wat zijn de voordelen van dagschoonmaak?

Steeds meer bedrijven kiezen voor dagschoonmaak in plaats van schoonmaak in de avonduren. Als u op zoek bent naar een schoonmaakbedrijf voor het fris houden van uw bedrijfspand, denk er dan over na of dagschoonmaak ook voor u een optie is. Om tot een goed oordeel hierover te komen, zetten wij voor u de voor- en nadelen van dagschoonmaak op een rij. 


Voordelen van dagschoonmaak

1. De schoonmaker krijgt een gezicht. Daardoor zullen de gebruikers van de schoon te houden ruimtes het schoonmaakwerk meer waarderen en meer discipline tonen om hun omgeving netjes te houden. De schoonmaker zal zich op zijn of haar beurt meer betrokken voelen bij het bedrijf wat vaak een positief effect heeft op de kwaliteit van het schoonmaakwerk.

2. De communicatie tussen de klant en schoonmaker zal verbeteren. Ten eerste omdat er directe face-to-face communicatie mogelijk is, ten tweede omdat de klant en schoonmaker elkaar als mens leren kennen. 

3. De klant hoeft geen sleutel aan de schoonmaker af te geven of instructies te geven over het alarm. 

4. Er is in het geval van ziekte van de schoonmaker eenvoudiger een vervanger te regelen door het schoonmaakbedrijf. De vervangende schoonmaker kan immers de hele dag bij het bedrijf terecht om de werkzaamheden uit te voeren. 


Nadelen van dagschoonmaak

1. Werknemers kunnen er last van ondervinden als er een schoonmaker aan het werk is. Ze moeten hun werkzaamheden onderbreken of kunnen zich moeilijker concentreren op hun werk. Dit kan een negatief effect hebben op zowel de taakuitvoering van de werknemers van het bedrijf als dat van de schoonmakers.

2. Het kan gebeuren dat werknemers de schoonmaker orders gaan geven. Dat is heel vervelend voor de schoonmaker, want deze heeft zich te houden aan een schoonmaakprogramma dat van te voren is overeengekomen tussen klant en schoonmaakbedrijf. Het is daarom belangrijk dat duidelijk is wie de (vervangende) contactpersoon is binnen het bedrijf. Alleen deze contactpersoon legt eventuele extra taken aan de schoonmaker en zijn of haar leidinggevende voor. 

3. Sociale interactie is leuk voor beide partijen, maar het kan er toe leiden dat de schoonmaker achter raakt op schema. Het gevolg is dat de kwaliteit van het schoonmaakwerk minder is vergeleken met avondschoonmaak, terwijl u wel hetzelfde uurtarief betaalt. Anderzijds bespaart u na kantoortijden op energie, omdat er dan niemand meer in het pand aanwezig is. 

4. De kwaliteit van het schoonmaakwerk is moeilijker te controleren dan bij avondschoonmaak, omdat de omgeving tijdens de schoonmaakwerkzaamheden in gebruik is. Bij avondschoonmaak stapt u 's morgens een volledig schoongemaakt pand binnen. Als u gewend bent aan avondschoonmaak informeer dan bij het schoonmaakbedrijf naar de mogelijkheden voor een pilot dagschoonmaak. Dan kunt u ervaren of het iets voor uw onderneming is.

Op zoek naar een bedrijf dat onder meer dagschoonmaak medewerkers beschikt, neem dan contact op met Schoonmaakcentrale Roermond.

Delen