Tapijt schoonmaken: hoe pakt u dat aan?

Het is zo zonde: vlekken in het tapijt of vervuiling door stof of intensief gebruik. Gelukkig kan tapijt nog heel wat jaren mee dankzij de toepassing van tapijtreiniging. Het is heerlijk om te zien hoe uw tapijt ervan opknapt. Regelmatig uw tapijt schoonmaken is ook aan te bevelen vanuit hygiënisch oogpunt. Voor wie last heeft van astma of allergieën is tapijtreiniging een manier om gezondheidsrisico's te verminderen. Hieronder leest u meer over vier methodes waarmee u uw tapijt kunt reinigen. Ook geven we tips voor goed onderhoud van uw tapijt. 


Methodes voor tapijtreiniging

Wat de beste methode is voor uw tapijt schoonmaken, hangt af van de soort vloerbedekking en de aard van de vervuiling.

1. Droogpoederreiniging is de meest gebruikte methode om een tapijt schoon te maken. U strooit een speciaal reinigingspoeder over het tapijt en masseert het in. Het reinigingspoeder zal dankzij toegevoegde oplosmiddelen vet en vuil uit het tapijt absorberen, waarna u het met de stofzuiger opzuigt. Droogpoederreiniging is vooral geschikt voor tapijt met een lage pool.

2. Shamponeren is het reinigen van een tapijt door een vloeibaar, sterk schuimend reinigingsmiddel. Het schuim onttrekt vuil aan het tapijt door de vuildeeltjes in te kapselen. U laat het schuim drogen en kunt het vervolgens opzuigen met de stofzuiger. Het is een makkelijke en snelle methode om tapijt schoon te maken.

3. De bonnetmethode is een specialistische vorm van oppervlaktereiniging. U bewerkt uw tapijt voor met een speciaal reinigingsmiddel. Vervolgens reinigt u uw tapijt met een schrobmachine met een pad van katoen of microvezel. Het vuil uit het tapijt zal door deze pad worden opgenomen. Pluspunt van de Bonnetmethode is de snelle droogtijd, omdat er maar weinig water bij deze methode wordt gebruikt. Als je snel een grondig gereinigd tapijt wilt, is deze methode een prima optie. 

4. De sproei-extractiemethode is geschikt voor dieptereiniging van uw tapijt. Eerst behandelt u de vlekken met een tapijtreinigingsmiddel. Vervolgens gebruikt u een machine waarmee u onder druk heet water in het tapijt spuit en meteen weer opzuigt. Vooral voor grote oppervlakten is deze methode zeer geschikt. 


Tips voor het onderhouden van uw tapijt

Stofzuig uw tapijt dagelijks. Zo blijft uw tapijt langer mooi en schoon.  Denk er over om uw tapijt door een professioneel bedrijf te laten sealen. Door het aanbrengen van een beschermlaag gaat uw tapijt langer mee.  Hardnekkige vlekken van koffie, kauwgom, wijn of verf zijn met speciale reinigingsmiddelen te verwijderen. Tip: voordat u het middel toepast, gebruik het dan eerst in een hoekje om te zien wat het effect ervan is.  Als u een vlek verwijdert, wrijf dan niet, maar dep van buiten naar binnen. Anders loopt u het risico dat u de vlek groter maakt.

Ben u echter op zoek naar een professional in tapijtreinigen, neem dan contact op met Bright & Clean.

Delen