Dakpannen reinigen

Mos en algen op de dakpannen zien er niet alleen lelijk uit. Algen, mos en andere micro-organismen tasten ook de dakpannen aan. De wortels van deze micro-organismen zullen namelijk gaan groeien in de poriën van de pannen. De dakpannen zien er dus niet alleen vies uit. Ze zullen ook beschadigen en uiteindelijk zelfs kunnen gaan lekken. Dit kan voorkomen worden door de dakpannen regelmatig te reinigen en te impregneren. Het reinigen van de dakpannen kun je uitbesteden aan Deelstra & Deelstra reinigingstechniek, maar deze klus kun je ook zelf uitvoeren als je handig bent. 

Soorten dakpannen

Er zijn twee verschillende soorten dakpannen. Betonnen dakpannen en keramische dakpannen. Keramische dakpannen zijn al eeuwenoud. Ze worden gemaakt van klei dat wordt gebakken. Het is een ontzettend oude techniek die zelfs te herleiden is naar de Grieken en de Romeinen. Betonnen dakpannen worden nog niet zo lang gebruikt. Ze zijn groter en goedkoper dan keramische dakpannen. Omdat ze groter zijn worden ze ook wel snel-dakpannen genoemd. Door de grotere afmeting gaat het leggen aanzienlijk sneller.   

Impregneren

De levensduur van niet geïmpregneerde dakpannen is om en nabij de 30 jaar. Daarna zullen de dakpannen vervangen moeten worden. Dit is uiteraard erg kostbaar. De levensduur van dakpannen is echter behoorlijk te verlengen door het aanbrengen van een impregneermiddel. Door dit impregneermiddel worden de dakpannen sterk waterafstotend en waterdicht. Bovendien blijven geïmpregneerde dakpannen aanzienlijk langer schoon en hoef je minder onderhoud uit te voeren.   

Zelf de dakpannen reinigen en impregneren

1. Als eerste moeten de dakpannen goed gereinigd worden. Dit kan met behulp van een hogedrukspuit. Je kunt het beste heet water gebruiken. Wanneer er veel algen en mos op de dakpannen aanwezig zijn kun je eventueel een bezem of borstel gebruiken. Wanneer de te behandelen dakpannen erg kwetsbaar zijn, zoals leienpannen, kun je beter kiezen voor een lage drukspuit. Door het gebruik van water zullen algen, zwarte aanslag en mosgroen losweken. Let erop dat het vuil dat je van de dakpannen afspoelt allemaal in de regenpijp terecht komt. Houdt de regenpijp dus goed in de gaten en maar deze na het reinigen van de dakpannen gelijk even schoon.  2: Dakpannen impregneren  Als de dakpannen goed schoon zijn, is het belangrijk om de dakpannen te beschermen. Dit doe je door het aanbrengen van een impregneermiddel. Hierdoor worden de dakpannen niet alleen waterdicht en waterafstotend, maar blijven ze ook langer schoon. Algen, mos en andere micro organismen zullen minder snel terug komen. Door het impregneren van de dakpannen bespaar je dus veel geld, voorkom je veel onderhoud en blijft je dak er bovendien veel langer mooi uit zien.

Delen