De VvE zorgt voor een fijne en veilige woonomgeving

Heb je een appartement gekocht of gehuurd, dan word je automatisch lid van de VvE (Vereniging van Eigenaars). De VvE is een belangrijke organisatie die zorgt dat het onderhoud van het complex, waarin je een appartement huurt of gekocht hebt, goed verloopt. Omdat alle eigenaren van appartementen van het complex lid zijn van de vereniging van Eigenaars zullen ze de geldende regels moeten naleven waarvoor ze ook getekend hebben bij de koop of huur. Je hebt in veel gevallen een actieve VvE, maar soms is het slapende.

Wat is een actieve VvE?

Een actieve VvE heeft een bestuur waarvan 1 bewoner van de appartementen toe kan horen. Bij een actieve VvE is het ook mogelijk dat er een externe bestuurder wordt ingeschakeld zoals bijvoorbeeld een administratiekantoor. Door een actieve VvE zal er jaarlijks een vergadering worden georganiseerd. Tijdens de vergadering zal er over het financiƫle beheer verantwoording moeten worden afgelegd. De VvE moet ingeschreven zijn bij de KvK.

Wat doet de VvE?

De VvE onderhoud zal ervoor zorgen dat het beheer en onderhoud van de flat goed verloopt. De gemeenschappelijke delen van de flat zullen goed worden onderhouden. Daarbij kunt u denken aan het trappenhuis, lift, gevel of dak. Alle bewoners van de appartementen maken maandelijks een vast gedrag over voor de gezamenlijke kosten van het klein en groot onderhoud. Er zal altijd een reservefonds worden gemaakt voor het groot onderhoud. De VvE heeft zowel een opstal- als aansprakelijkheidsverzekering. Wanneer er te weinig geld wordt gespaard, kan dat leiden tot achterstallig onderhoud. Dat moet natuurlijk voorkomen worden. Een VvE zal jaarlijks een vast bedrag opzij moeten zetten om te voorkomen dat er achterstallig onderhoud is. Het reservefonds zal op een aparte betaal- en spaarrekening worden geplaatst. Ook zal regelmatig worden gekeken of de vloer- en dakisolatie moet worden aangepakt. Het is belangrijk dat er een goed meerjarenplan wordt gemaakt. Zo wordt bereikt dat de bewoners van de flat veilig en vooral ook prettig kunnen wonen. Er moet een meerjarenonderhoudsplan worden opgesteld. Zo weten de bewoners ook wanneer bepaalde werkzaamheden worden uitgevoerd.

Het meerjarenonderhoudsplan (MJOP) van VvE onderhoud

Het is natuurlijk bijzonder belangrijk dat er een onderhoudsplan is voor de toekomst. Het moet niet zo zijn dat als je er bijvoorbeeld 10 jaar woont en het dak gaat lekken er geen geld is om dat te laten repareren. Alle leden moeten ervoor zorgen dat er genoeg geld is voor een groot onderhoud. Ook al wordt een reparatie niet verwacht, dan is het toch noodzakelijk dat er voldoende geld beschikbaar is. Er kan een bedrag worden gespaard of door middel van een minimale reservering van 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw. Het MJOP is bij een gebouw, waarin appartementen worden verhuurd of verkocht, zeer belangrijk.

Wilt u graag meer informatie? Bezoek dan de website van Meijer Multicleaning BV.

Delen